Zoek een recept

 

Waterzooi

Video aanwezig

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kip van ong. 1,2 kg
  • 2 stengels prei
  • 4 wortelen
  • 4 takken selder
  • 8 vastkokende aardappelen
  • 1 ui
  • 1 citroen
  • 1 kruidentuiltje
  • 2 dl room
  • 2 eidooiers
  • 30 g boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 blokje kippenbouillon
  • zwarte peper
  • zout
 

Bereiding

  1. Leg de kip in een kookpot. Doe het gehakte groen van de prei erbij, samen met de helft van de wortelen in schijfjes, de grofgehakte ui en de helft van de selder, eveneens in stukjes (loof inbegrepen). Vul de pot met koud water tot de kip onder staat, voeg het kruidentuiltje toe met de peperkorrels en wat zout. Breng aan de kook en laat 60 min sudderen.
  2. Schil ondertussen de aardappelen en kook ze gedurende een 20-tal minuten in kokend water. Giet af.
  3. Schil de resterende wortelen, snijd ze overlangs doormidden en daarna in fijne plakjes. Snijd ook de preiwitten en de resterende selderstengels fijn. Kook ze 10 min. in kokend water en laat ze dan uitlekken.
  4. Meng de room met de eidooiers.
  5. Laat de kip uitlekken wanneer ze gaar is en houd 1 l bouillon apart. Voeg er het verkruimelde bouillonblokje aan toe.
  6. Smelt de boter in een steelpan, strooi er de bloem over en meng gedurende 1 min. Giet er geleidelijk de bouillon bij terwijl je blijft roeren. Doe er wat citroensap bij en kruid bij naar smaak.
  7. Snijd de kip in stukken en leg alles in een grote pan of kookpot: de kip, de aardappelen, de groenten, de saus en de room met de eieren. Warm zachtjes op en zorg ervoor dat de saus niet meer kookt.
  8. Kruid bij naar smaak en serveer goed warm.
 

Kooktip

Wil je weten of de kip gaar is? Prik dan met een scherp mes of een vork in het vlees, tot op het bot. Als het uitlopend vocht doorschijnend of wit is, dan is ze klaar. Als het nog rosé is, zet ze dan terug in de oven!
 

Wijntip

Côte de Jura chardonnay 2011

Een wijn uit de Jura lijkt niet zo alledaags, maar er worden daar topwijnen gemaakt. De wijngaarden liggen in bergachtig gebied, wat de chardonnaydruif een bijzondere finesse verschaft. Deze elegante wijn past prima bij gevogelte, hier zeker met groenten erbij.
 

Voedingswaarde per portie

Energie: 783 kcal, Eiwit: 49 g, Vetstof: 40 g, Koolhydraten: 52 g, Vezels: 11 g

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt