Zoek een recept

 

Vissoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kreeftenkop
  • 5 rivierkreeftenkoppen
  • 1 vissenkop
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 3 stengels selder
  • 0.5 venkel
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g geconcentreerde tomaten
  • 5 cl cognac
  • 5 cl pastis
  • 2 dl witte wijn
  • 1 kokertje saffraanpoeder
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 50 g boter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • zout
 

Bereiding

  1. Hak de rivierkreeftenkoppen en de kreeftenkop (zonder pantser) in grote stukken. Hak 1 ui, 1 wortel, 1 prei, 3 stengels selder en de halve venkel in stukjes.
  2. Fruit de kreeftenkoppen in een stoofpan met de olie. Voeg de groenten, de tijm, rozemarijn en de geperste knoflook toe. Laat 5 min fruiten en voeg vervolgens de geconcentreerde tomaten toe. Roer 2 min, overgiet de koppen daarna met cognac en flambeer (opgepast: schakel eerst de dampkap uit!). Voeg de pastis en de witte wijn toe en laat 2 min inkoken. Voeg vervolgens de saffraan, cayennepeper en het zout toe. Zet de ingrediënten net onder water (ong. 1 l).
  3. Maak de vissenkop schoon (verwijder de ogen en de kieuwen) en voeg hem bij in de stoofpan. Laat 30 min op een zacht vuurtje sudderen.
  4. Mix de soep heel fijn gedurende een lange periode. Giet ze door een puntzeef en pers het sap goed uit de overblijvende massa met een lepel. Breng op smaak. Voeg de boter toe en mix de soep nog een keer om ze lichtjes te laten schuimen.
  5. Versier met groenten en kruiden naar keuze.
 

Kooktip

Je kunt ook een paar stukken vis en/of mosselen pocheren in de doorgedane soep een paar minuten voor je ze opdient.

 

Voedingswaarde per portie

Vetstof: 19 g, Koolhydraten: 17 g, Vezels: 6 g, Eiwit: 12 g

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt