Zoek een recept

 

Terrine van wild konijn met pruimen

Ingrediënten voor 4 personen

  • een klein spekzwoerd
  • 1 ei
  • 5 grote gelatineblaadjes (15 g)
  • 4 jeneverbessen
  • 1 kruidentuiltje
  • 125 g ontpitte pruimen
  • peper en zout
  • 200 g varkensgehakt van het keelstuk (te bestellen)
  • 200 g varkens/kalfsgehakt niet bereid
  • 1 vetarm bouillonblokje van gevogelte
  • 1 wild konijn
  • 30 cl witte wijn
 

Bereiding

  1. Snij het konijnenvlees met een scherp mesje van de beenderen, je hebt 400 g netto nodig. Laat het vlees marineren met de helft van de wijn, het kruidentuiltje en de geplette jeneverbessen. Dek af en zet 24 uur in de koelkast. Week de pruimen in de resterende wijn. 
  2. Maal de helft van het vlees met de marinade (zonder het kruidentuiltje) in de hakmolen en snij de rest in blokjes. 
  3. Doe alles in een grote kom en voeg de 2 soorten gehakt toe, het ei en het vierkruidenpoeder. Laat de pruimen uitlekken, snij ze in 4 en doe ze bij de bereiding. Kruid goed met peper en zout, kneed alles tot een gladde massa. 
  4. Leg een op maat gesneden spekzwoerd op de bodem van een terrinevorm, vul aan met het gehaktmengsel en druk goed aan. Bedek met een vel bakpapier en zet het deksel op de vorm. Zet de terrine in een ovenschotel, giet warm water in de schotel en laat gedurende 1 uur 30 min. bakken in de warme oven (voorverwarmd op th. 5/6 – 160°C). 
  5. Laat de terrine lauw worden, verwijder het vrijgekomen vocht en laat afkoelen. 
  6. Week de gelatineblaadjes 5 min. in koud water. Breng 25 cl water met het verkruimelde bouillonblokje aan de kook. Voeg de uitgeknepen gelatine toe, meng en neem van het vuur. Doe er 25 cl koud water bij en giet over de terrine tot de lege ruimte opgevuld is. Laat afkoelen, dek af en zet 24 uur in de koelkast. 
  7. Serveer als voor- of buffetgerecht. Geef er een slaatje bij, uienconfituur, chutney, enz.
 

Kooktip

Voor het weken van de pruimen kan je de witte wijn vervangen door armagnac.

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt