Zoek een recept

 

Tartiflette

Video aanwezig

Ingrediënten voor 4 personen

  • 450 g Reblochon de Savoie
  • 1,2 kg vastkokende aardappelen
  • 300 g gerookte spekreepjes
  • 4 uien
  • 15 cl droge witte wijn uit de Savoie
  • 15 cl lichte room (eventueel)
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
 

Bereiding

  1. Bereid de aardappelen in de schil volgens de methode van uw keuze. Laat ze niet te zacht worden.
  2. Bak de spekreepjes zonder vetstof in een grote pan. Begin met een zacht vuurtje dat je hoger zet zodra het vet begint te smelten. Laat de gebakken spekreepjes uitlekken en fruit de gehakte uien in het spekvet. Dek af en laat op een zacht vuurtje zweten.
  3. Snijd intussen de aardappelen in ronde (al dan niet geschilde) schijven. Doe ze bij de uien, giet de witte wijn erover en laat nog 5 min bakken op een zacht vuurtje. Voeg de spekreepjes en eventueel de room toe. Kruid naar smaak.
  4. Laat de over voorverwarmen op th 7 - 210°C.
  5. Wrijf een grote ovenschotel in met het versnipperde teentje knoflook en doe de bereiding erin. Snijd de Reblochon horizontaal doormidden en leg beide helften met de korst naar boven op de aardappelen alvorens 25 min te laten bruinen in de oven.
  6. Dien heet op met een grote salade.
 

Kooktip

Als je de hoeveelheden verdubbelt voor een groter gezelschap, doe dan de helft van de aardappelen bij de bereiding, bedek ze met in kleine schijfjes gesneden Reblochon, leg er de overblijvende aardappelen op en eindig met twee omgekeerde Reblochonhelften, zoals hierboven beschreven.

 

Wijntip

Mâcon Lugny 2012

Mâconnais is een wijnstreek in Bourgondië met vooral witte wijnen die hun mooie structuur en elegantie danken aan de chardonnaydruif.

 

Voedingswaarde per portie

Energie: 879 kcal, Eiwit: 43 g, Vetstof: 54.5 g, Koolhydraten: 49.9 g