Zoek een recept

 

Stoofpotje met prei, ham en zachtgekookte eieren

Ingrediënten voor 4 personen

  • 50 g boter
  • 1 kg dikke, bloemige aardappelen
  • 4 dikke preiwitten
  • 4 eieren
  • geraspte nootmuskaat
  • 1 kruidentuiltje
  • 15 cl melk
  • 400 g ontvette ham (in blok)
  • peper en zout
 

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, snij ze in stukken, zet ze onder koud water en kook ze in ongeveer 20 min. gaar (te rekenen vanaf het kookpunt).
  2. Snij ondertussen de preiwitten fijn. Laat een klontje boter (20 g) smelten in een braadpan. Bak de preiwitten daarin aan op zacht vuur. Voeg 3 à 4 eetlepels water en het kruidentuiltje toe, zet een deksel op de pan en laat 15 min. stoven op zacht vuur. Giet de gare aardappelen af en leg ze terug in de kookpot (van het vuur). Voeg 30 g boter en de melk toe, maak ze fijn met de pureestamper.
  3. Voeg de preiwitten toe en de in grote blokjes gesneden ham, meng en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Hou warm.
  4. Breng water in een steelpan aan de kook. Leg de eieren in een vergiet en zet het vergiet in het kokende water. Reken 5 à 6 min. kooktijd vanaf het hernemen van het kookpunt (afhankelijk van de grootte van de eieren). Laat ze meteen in koud water schrikken om het kookproces te stoppen.
  5. Dien het stoofpotje op, pel de eieren en breek er één open op elk bord. Om meteen van te proeven.
 

Kooktip

Om een zachtgekookt ei te pellen, hou je het in de hand en klop je er rondom op met het platte vlak van het lemmet van een mes, zodat de schaal helemaal barst. Til voorzichtig een stukje op en pel.
  • Home
  • Recepten
  • Stoofpotje met prei, ham en zachtgekookte eieren