Zoek een recept

 

Klassieke soufflé met gruyère

Ingrediënten voor 6 personen

  • 30 g boter
  • paneermeel
  • 25 g boter (voor de ovenschaaltjes)
  • 40 g bloem
  • 30 cl melk
  • 2 koffielepels mosterd
  • 160 g geraspte gruyère
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 koffielepel maïszetmeel
  • 4 eieren
  • peper
  • zout
 

Bereiding

  1. Gebruik 6 ovenschoteltjes met een rechte boord zodat de soufflé gelijkmatig rijst, liefst van terracotta zodat de hitte goed verdeeld wordt en behouden blijft. Gebruik een penseel om de bodem en de wanden van de schoteltjes met gesmolten boter te bestrijken.
  2. Verdeel het paneermeel over de binnenkant van de schoteltjes. Draai ze ondersteboven om het overtollige paneermeel te verwijderen. Raak nu de binnenkant van de schoteltjes nu niet meer aan, want dan zal de soufflé minder goed rijzen tijdens het bakken. Zet de schoteltjes in de koelkast.
  3. Smelt de boter en bereid een roux met de bloem. Voeg water, mosterd en cayennepeper toe en breng aan de kook terwijl je stevig blijft roeren tot de saus dikker wordt. Haal van het vuur. Splits de eieren en voeg de dooiers bij de bereiding. Zo wordt de bechamel een mornaysaus! Doe er de geraspte kaas bij, zout en meng.
  4. Gebruik een schone kom om het eiwit met het maïszetmeel stijf te kloppen. Het zetmeel zal de gebakken soufflé in evenwicht houden. Meng eerst voorzichtig 1/3 van het eiwit bij de kaasbereiding en voeg er dan de rest bij.
  5. Vul de ovenschoteltjes voor ¾ en zet ze 30 min in de koelkast. Laat de oven voorverwarmen op th. 6/7 – 200°C (niet met hete lucht!).
 

Kooktip

  • Wil je een stevigere versie, vervang dan de mosterd en de gruyère door 90 g verkruimelde roquefort of 50 g Comté en 90 g chorizo in kleine blokjes.
  • Doe de oven nooit open tijdens het bakken van de soufflé!

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt