Zoek een recept

 

Siciliaanse tonijnsalade met rijst

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 g tonijn uit blik
  • 4 tomaten
  • 1 rode ui
  • 100 g basmatirijst
  • 8 ansjovisfilets in olie
  • 80 g ontpitte zwarte en groene olijven
  • 1 bokaal artisjokharten in pekel (210 g, uitgelekt gewicht)
  • 1 handvol verse basilicumblaadjes
  • 2 eetlepels kappers
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 peper en zout
  • 3 eetlepels citroensap
  • 6 eetlepels olijfolie
 

Bereiding

  1. Doe de rijst in een steelpan met kokend water (ongeveer 50 cl), zet het deksel op de pan en laat 10 min. op heel zacht vuur sudderen. Giet af, spoel met veel koud water en laat uitlekken.
  2. Snij de tomaten horizontaal in twee, ontpit en snij in kleine blokjes. Hak de rode ui fijn, snij de uitgelekte artisjokharten in vier en hak de ansjovisfilets grof.
  3. Giet het citroensap in een grote slakom, voeg peper, zout, mosterd en 6 eetlepels olijfolie toe. Klop stevig met de garde.
  4. Doe er de rijst bij, de tomaten, de ui, de artisjokken, de ansjovisfilets, de olijven in schijfjes, de kappers en het fijngehakte basilicum. Voeg ten slotte de uitgelekte en grof verkruimelde tonijn toe. Meng goed en breng op smaak met peper en zout.
  5. Dek af en laat 2 uur voor het serveren in de koelkast staan.
 

Kooktip

  • Variant: Vervang de tonijn door gekookte zalm (een restje is heel geschikt).
  • Rode uien zijn niet alleen mooier dan gele, ze zijn ook zachter en dus beter voor salades.

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt