Zoek een recept

 

Runderfilet met shiitakes en whisky

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 sjalot
  • 200 g shiitakes
  • 4 rundfilets
  • olijfolie
  • 30 cl verse room
  • 8 cl whisky
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • peper en zout
  • 100 g jonge spinaziescheuten
 

Bereiding

  1. Neem het vlees 30 min. op voorhand uit de koelkast.
  2. Zet een grote schotel in de oven en verwarm op th. 3 – 90°C.
  3. Snij de shiitakes en de sjalot fijn. Fruit ze op zacht vuur in een grote steelpan met 2 eetlepels olijfolie en het citroensap. Voeg na 5 min. de bieslook en room toe en laat zachtjes sudderen.
  4. Verwarm een antikleefpan zonder vetstof op een vrij hoog vuur. Leg er, wanneer de pan heel warm is, de met olijfolie ingesmeerde rundfilets in. Laat ze dichtschroeien (1 min 30’ per kant), zet het vuur lager en bak nog langer afhankelijk van eigen smaak en de dikte van het vlees. Kruid met peper en zout, leg in de warme schotel en zet in de uitgeschakelde oven.
  5. Giet de whisky in de pan, roer de aanbaksels los en doe bij de saus in de steelpan. Kruid bij indien nodig.
  6. Schik een handvol spinazieblaadjes in het midden van elk bord, leg er de filets bovenop en dien onmiddellijk op. Serveer de saus apart en geef er Country Potatoes bij.
 

Kooktip

  • Voor een dikkere saus kan je wat express bindmiddel toevoegen.
  • Prik niet in het vlees tijdens het braden, want dan vloeien de vleessappen weg.
 

Voedingswaarde per 100 g

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt