Zoek een recept

 

Roggebrood

Ingrediënten voor 2 stuks

  • 675 g bloem
  • 100 g bruine suiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 14 g gedroogde gist
  • 1,5 koffielepel komijnzaad
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 200 g roggebloem
  • 2 koffielepels sinaasappelzeste
  • 450 ml water
  • 2 koffielepels zout
 

Bereiding

  1. Breng het water aan de kook met de suiker, de olie, het zout, de sinaasappelzeste en de komijn. Laat gedurende drie minuten koken. Laat het mengsel afkoelen tot het lauw is.
  2. Meng in een grote kom 350 g bloem met de gist en voeg de gekoelde sinaasappelzeste toe. Mix gedurende twee minuten op matige snelheid. Voeg de eieren toe aan dit mengsel. Voeg hierbij 150 g bloem en mix gedurende een minuut. Voeg de roggebloem toe, en net genoeg van de resterende gewone bloem om een stevig deeg te verkrijgen.
  3. Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed gedurende acht tot tien minuten tot het mooi glad is. Vorm een bal en leg die in een geoliede kom. Draai de bal een paar keer door de kom. Dek vervolgens af met een vochtige keukenhanddoek en laat anderhalf uur rijzen op een warme plaats tot het volume verdubbeld is.
  4. Kneed het deeg opnieuw door en verdeel het in twee. Vorm twee deegworsten die nogmaals tien minuten moeten rusten. Geef ze de vorm van een brood en leg ze elk in een niet ingevette broodvorm (23 x 13 cm). Bestrijk met olie en laat gedurende een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
  5. Laat gedurende 30 tot 35 minuten bakken in een voorverwarmde oven (200°C).
 

Voedingswaarde per 100 g

Energie: 105 kcal, Eiwit: 3 g, Totale vetstoffen: 1,4 g, Koolhydraten: 20,1 g

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt