Zoek een recept

 

Paaskoekjes (Zandkoekjes voor Pasen)

Ingrediënten voor 4 personen

 • 75 à 80 g bloemsuiker (facultatief)
 • een groot snuifje zout
 • 1 ei
 • 1 eidooier
 • 175 g griessuiker
 • voedingskleurstof (facultatief)
 • 175 g zachte boter
 • 450 g zelfrijzende bloem
 

Bereiding

 1. Kook altijd onder toezicht van een volwassene.
 2. Doe de zachte boter in een grote kom, voeg de suiker toe, het hele ei en de eierdooier. Meng met de klopper, voeg dan 100 g bloem toe en het zout. Roer nog met de klopper. Voeg de resterende bloem toe en meng nu met de handen, kneed tot een bol soepel deeg. Wikkel de bol deeg in vershoudfolie en laat 30 min. in de koelkast rusten.
 3. Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C en neem er de platen uit, bedek ze met bakpapier.
 4. Wrijf het werkblad en de deegrol in met wat bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Steek met vormpjes verschillende figuurtjes uit het deeg. Verwijder het deeg rond de uitgestoken figuurtjes, til de deegfiguurtjes op met een spatel en leg ze op de ovenplaat, maar laat er wat ruimte tussen. Maak een nieuwe bol met de restjes deeg, rol opnieuw uit, steek figuurtjes uit, enz.
 5. Bak de zandkoekjes in de oven gedurende 10 min. tot ze lichtbruin zijn (hou ze goed in het oog!). Wacht 2 min. en leg ze dan op een taartrooster om af te koelen.
 6. Voor de versiering: doe 1 eetlepel water in een kom, doe er de bloemsuiker beetje bij beetje al roerend met de klopper bij, roer tot een dik en glad suikerglazuur (je kan het met voedingskleurstof kleuren). Doe het in een klein papieren hoorntje, knip er de punt af en versier de koekjes. Laat ze drogen.
 7. Bewaar de zandkoekjes in een metalen doos. Als je ze in de paasboom wil ophangen, maak er dan gaatjes in voor je ze bakt.
 

Kooktip

Probeer om de verschillende koekjesgroottes zo weinig mogelijk te mengen, want de grote koekjes moeten langer bakken dan de kleine. Maak liever een bakplaat met grote koekjes en een andere met kleine!

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt