Zoek een recept

 

Oesters met champagne, roerei en kaviaar

Ingrediënten voor 12 personen

  • 1 noot boter
  • 10 cl champagne brut
  • 4 eieren
  • enkele stengels bieslook
  • 300 g grof zout
  • 12 holle oesters
  • 1 klein doosje kaviaar
  • peper en zout
  • 5 cl room
 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op th. 5 – 150°C en neem er de bakplaat uit.
  2. Open de oesters, verwijder het vlees en giet met het gezeefde vocht in een steelpan. Was de schelpen en zet op de ovenplaat. Zet apart.
  3. Voeg de champagne bij de oesters in de steelpan  en breng op matig vuur aan de kook. Laat 1 min. zacht sudderen en haal van het vuur. Laat de oesters uitlekken. Laat het kookvocht , op hoog vuur, inkoken tot het equivalent van 3 eetlepels. Haal van het vuur en voeg de room toe.
  4. Warm de schelpen op in de oven.
  5. Klop de eieren los. Smelt boter in een steelpan en voeg de eieren toe Laat op laag vuur langzaam stollen en roer met een houten spatel. Haal van het vuur wanneer de eieren gestold, maar nog romig zijn. Voeg het room/champagnemengsel toe en breng op smaak met peper en zout.
  6. Giet het grof zout op een schotel en zet er de schelpen in. Verdeel het roerei en de gepocheerde oesters over de  schelpen. Werk af met een beetje kaviaar en een sprietje bieslook. Dien onmiddellijk op.
  7. Serveer met sneetjes oesterbrood, in driehoekjes gesneden en licht geroosterd.
 

Kooktip

  • Wanneer de roereieren te snel stollen, zet de pan dan in een bodem koud water en voeg een losgeklopt ei toe.
  • Variant: Vervang de champagne door cava en de kaviaar door zalm- of lompviseitjes.