Zoek een recept

 

Normandisch kalkoengebraad in knapperig jasje

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 afgestreken eetlepel bloem
  • 20 g boter 365
  • 2 eetlepels griessuiker "365"
  • 4 Jonagold appels
  • 1 klein kalkoengebraad niet opgebonden van 750 g
  • 150 g mosterd op oude wijze
  • 1 fles Normandische cider (brut)
  • 16 sneetjes ontbijtspek
  • 10 cl room "365"
  • 3 sjalotten
  • zout en peper
 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C.
  2. Smeer een lange ovenschotel in met boter Leg er de sneetjes spek in in 2 rijen van 8, laat aan de buitenkant over hangen en in het midden ongeveer 5 cm overlappen. Smeer een kant van het gebraad rijkelijk in met mosterd en draai dan om op het spek. Smeer verder helemaal in met mosterd en vouw de sneetjes spek naar binnen over het gebraad.
  3. Overgiet met 15 cl cider en laat 45 min. in de oven braden Draai halverwege de braadtijd om, zodat het gebraad alom krokant wordt. Voeg, indien nodig, nog wat cider toe.
  4. Laat, ondertussen, de fijngesneden sjalotjes met een nootje boter zacht stoven in een steelpan. Bestrooi, na 5 min., met bloem, meng 30 sec. en giet er ½ fles (37,5 cl) cider bij. Breng aan de kook en laat 10 min. heel zacht koken. Voeg de room en een grote eetlepel mosterd toe, kook nog 5 min. en breng op smaak met peper en zout.
  5. Schil de appels, snij in blokjes en bak met 30 g boter op hoog vuur in een grote braadpan. Bestrooi met suiker en laat licht karameliseren.
  6. Snij het gebraad in plakken van 1 cm dikte en dien op met de appels en de saus. Serveer hierbij mini-röstis en tuinkers.
 

Kooktip

  • Je kan de appelblokjes op de borden dresseren met behulp van een metalen ring. Veel mooier!
  • Variant: Mix de saus voor een fijner resultaat.

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt

  • Home
  • Recepten
  • Normandisch kalkoengebraad in knapperig jasje