Zoek een recept

 

Nage van kreeft met mosselen en saffraan

Ingrediënten voor 4 personen

  • 30 cl Bordeaux Blanc Moelleux
  • 2 eetlepels fijngehakte kervel
  • 2 gekookte kreeften (650 g/stuk)
  • 1/2 koffielepel kurkuma
  • 25 cl lichte verse room
  • 1 kg mosselen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 0,5 dopje saffraanpoeder
  • 2 sjalotten
  • zout en peper
 

Bereiding

  1. Halveer de kreeften en verwijder het pantser (staart en scharen). Bewaar de kleine pootjes en gooi de rest weg.
  2. Spoel de mosselen, doe in een kookpot met 5 cl wijn, zet het deksel op de pot en verwarm  op hevig vuur. Schud af en toe en haal van het vuur wanneer de mosselen open zijn (ong. 5 min). Haal ze uit de pot met een schuimspaan en vang het kookvocht op in een maatbeker. Laat decanteren.
  3. Stoof ondertussen, op zacht vuur, de fijngesneden sjalotten en de kleine kreeftenpootjes in de olie in een grote cocotte. Voeg, na 5 min., de rest van de wijn (25 cl) toe en het gezeefde kookvocht (door een fijne zift of koffiefilter).
  4. Laat  1/3 op hevig vuur  inkoken, zet het vuur lager en haal er de pootjes uit. Meng room, kurkuma en saffraan en giet in de saus. Laat 5 min. zacht koken.
  5. Haal ondertussen de mosselen uit de schelpen.
  6. Voeg de stukjes kreeft, de mosselen en de kervel toe in de cocotte. Breng op smaak met peper en zout, dek af en laat nog 2 min. heel zacht koken (zeker niet langer: de kreeft en mosselen zouden taai worden).
  7. Serveer heel warm met basmati rijst en/of naanbrood (verkrijgbaar in de afdeling "exotische specialiteiten") opgewarmd in de oven.
 

Kooktip

Voeg zeker niet teveel kurkuma toe, want deze sterke smaak mag niet overheersen.

Variante klein budget: 
Vervang de kreeft door 1 zakje diepgevroren scampi’s "365": bak ze 2 min. in de cocotte, haal ze eruit , stoof dan sjalotten en volg verder de werkwijze.