Zoek een recept

 

Moussaka met aubergines

Ingrediënten voor 6 personen

  • 2 uien
  • 100 g geraspte parmezaan
  • olijfolie
  • 750 g puur rundergehakt
  • 250 g ricotta
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels bloem
  • 50 g boter
  • 800 g gepelde tomaten in blokjes (uit blik)
  • 1 koffielepel kaneelpoeder (facultatief)
  • 30 cl melk
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels paneermeel
  • peper en zout
  • 1 kg aubergine
  • 1 suikerklontje
 

Bereiding

  1. Snij de aubergines in schijven van ½ cm, bestrooi ze met zout en laat ze 30 min. uitlekken in een (of twee) vergiet(en). Dep ze droog en bestrijk ze aan beide zijden met olijfolie. Schik ze op 2 bakplaten en laat ze 20 min. drogen in een warme oven op stand 6 (180°C). Verwissel de bakplaten van plaats halverwege de baktijd.
  2. Laat de gesnipperde uien in een diepe pan goudgeel kleuren in 2 eetlepels olie. Voeg het vlees toe en verkruimel het onophoudelijk op hoog vuur tot alle vloeistof verdampt is. Voeg tomaten, kaneel (eventueel), suiker, oregano, 5 cl water, peper en zout toe. Laat 15 min. sudderen op laag vuur.
  3. Smelt de boter in een steelpan zonder te laten bruinen. Laat er de bloem onder voortdurend roeren 2 min. in kleuren. Voeg de melk toe en roer stevig door.
  4. Laat 5 min. indikken op laag vuur. Neem van het vuur en voeg de ricotta toe, de parmezaan en dan de losgeklopte eieren.
  5. Schik een derde van de aubergineschijven in een ovenschotel. Bedek ze met de helft van het vlees, leg dan weer een laag aubergineschijven, bedek die met de rest van het vlees en eindig met aubergines. Overgiet met de saus en bestrooi met paneermeel. Laat 45 min. bakken in een warme oven op stand 6 (180°C). Zet de oven uit en laat 30 min. rusten in de oven met open deur. Dien op met een salade.