Zoek een recept

 

Luikse balletjes met zoete saus

Video aanwezig

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 eetlepel bloem
  • 1 bord melk
  • 1 ei
  • 4 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 grote eetlepel Luikse siroop
  • 1 kruidentuiltje
  • 1 kruidnagel
  • 3 eetlepels olie
  • 2 sneden oudbakken wit brood
  • peper en zout
  • 3 uien
  • 800 g varkens/kalfsgehakt, niet bereid
  • 1 vetarm rundbouillonblokje
 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C en neem er de ovenplaat uit.
  2. Snipper één ui heel fijn en fruit de stukjes in 1 eetlepel olie in een steelpan op een zacht vuur.
  3. Ontkorst het brood, week het in de melk, knijp het uit en doe het bij het gehakt. Voeg het losgeklopte ei toe, de peterselie, peper, zout en de gebakken ui.
  4. Meng goed en verdeel de bereiding in acht. Maak acht grote balletjes, leg ze op de met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze 40 min. in de oven.
  5. Giet, ondertussen, 2 eetlepels olie in de steelpan en fruit er de 2 overige heel fijn gesnipperde uien in op een heel zacht vuur.
  6. Zet het deksel op de pan en laat 5 min. smoren. Bestrooi vervolgens met bloem, meng 1 min., voeg geleidelijk aan 30 cl warm water toe.
  7. Doe hierbij het verkruimelde bouillonblokje, de Luikse siroop en de kruidnagel.
  8. Meng goed, voeg het kruidentuiltje toe en laat 20 min. onafgedekt sudderen op een heel zacht vuur. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Overgiet de balletjes met de saus en geef er dikke frieten bij.
 

Kooktip

Als je de saus fijner wil, kan je ze mixen.

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt