Zoek een recept

 

Lamsbobotie

Ingrediënten voor 4 personen

  • 700 g lamsgehakt
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 3 eetlepels zachte droge abrikozen, in stukjes gesneden
  • 1 grote ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sneetjes brood (groot normaal brood)
  • 320 g Bulgaarse natuuryoghurt
  • 3 eieren
  • 1 appel
  • 4 eetlepels geroosterde geschaafde amandelen
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 0,5 koffielepel kurkuma
  • fijngesneden peterselie of koriander
  • peper en zout
  • basmatirijst en mangochutney als bijgerecht
 

Bereiding

  1. Doe rozijnen en abrikozenstukjes in een kom en bedek met kokend water.
  2. Bak de fijngesnipperde ui en het vlees bruin op vrij hoog vuur in een grote braadpan met de olie; roer het gehakt los met een spatel. Neem van het vuur.
  3. Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C.
  4. Verwijder de korst van het brood, snij het brood in stukjes en doe in de kom van de hakmolen; voeg 2 potjes yoghurt en 1 ei toe.
  5. Laat fijn hakken tot een homogeen mengsel.
  6. Doe bij het vlees, voeg de grofgeraspte appel toe en de uitgelekte rozijnen en abrikozen.
  7. Meng goed met 2 eetlepels geschaafde amandelen, het citroensap en het kerriepoeder.
  8. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Schep deze bereiding in een grote ovenschotel of in 4 à 6 kleine individuele ovenschotels. Bak 5 min. in de oven.
  10. Meng de resterende yoghurt met 2 eieren, peper, zout en kurkuma. Giet over de schotel(s) en bak nog 15 min.
  11. Bestrooi met geschaafde amandelen en peterselie (of koriander). Dien onmiddellijk op met basmatirijst en mangochutney.
 

Kooktip

  • Je kan de bobotie op voorhand bereiden en het bakken beëindigen 15 min. voor het opdienen.
  • Variant: ook lekker met runds- in plaats van lamsgehakt.

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt