Zoek een recept

 

Kip met witloof op Brabantse wijze

Ingrediënten voor 4 personen

  • dikke kippenbout
  • 2 noten boter
  • 2 eetlepels olie
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 1 dikke ui
  • 1 afgestreken eetlepel bloem
  • 500 g fijnproevers witloof
  • 1 fles wit bier (33 cl)
  • 15 cl lichte, verse room
  • gehakte peterselie
  • peper en zout
 

Bereiding

  1. Snij de kippenbouten ter hoogte van het gewricht in 2 stukken en bak ze aan alle kanten goudbruin in een noot boter en 1 eetlepel olie in een grote pan op vrij hoog vuur. Kruid met peper en zout.
  2. Doe 1 eetlepel olie in een diepe pan en bak er de spekblokjes en de gehakte ui goudbruin in op middelhoog vuur. Bestrooi met bloem, meng 30 sec., voeg het bier toe en meng goed. Leg de uitgelekte stukken kip in de saus, zet een deksel op de pan en laat 30 min. sudderen op zacht vuur, draai de stukken halverwege de baktijd om.
  3. Verwarm ondertussen een noot boter in een braadpan en bak er de witloofstronken goudbruin in. Voeg 5 cl water toe, zet een deksel op de pan en laat ong. 20 min. stoven, draai ze af en toe om.
  4. Leg de gebakken stukken kip op een bord en zet de diepe pan 2 min. van het vuur. Leg een vel keukenpapier op het sausoppervlak en neem het voorzichtig weg (het papier zal een groot deel van het vet absorberen). Voeg vervolgens de room toe, de kip en het witloof en laat nog 5 min. sudderen.
  5. Breng op smaak met peper en zout en serveer heel warm, bestrooid met gehakte peterselie. Dien op met kroketten.
 

Kooktip

Je vindt het doorsnijpunt van de kippenbouten wanneer je ze met de velkant naar onder draait. Op de juiste plaats kan je gemakkelijk diagonaal doorsnijden van de binnenste plooi naar de buitenste kromming.

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt