Zoek een recept

 

Karamelflan

Ingrediënten voor 8 personen

  • 1 l volle melk 365
  • 330 g kristalsuiker 365
  • 6 eieren 365
 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op th. 5 – 150°C.
  2. Neem een kookpot met een inhoud van 2 l, geschikt voor de oven (geen plastic handvatten!) en doe er 180 g suiker in.
  3. Voeg 3 eetlepels water toe en zet op vrij hoog vuur. Verwarm, af en toe schuddend, tot een lichtbruine karamel.
  4. Neem meteen van het vuur, trek ovenwanten aan en laat de karamel in de pot draaien tot de binnenkant van de pot volledig bedekt is. Zet opzij.
  5. Verwarm 20 cl melk met 150 g suiker tot de suiker gesmolten is. Neem van het vuur, doe er de rest van de melk en de eieren bij.
  6. Roer goed met de garde. Zet een zeef op de kookpot van de karamel en giet er het melkmengsel door. Sluit de kookpot hermetisch af met een dubbel vel aluminiumfolie en zet de pot in een ovenschaal, die je vult met warm water.
  7. Laat 1 uur in de oven bakken. Laat volledig afkoelen, dek af en zet een nacht in de koelkast.
  8. Zet een diepe schaal omgekeerd op de kookpot, hou alles goed vast en draai in één keer om. Neem de kookpot weg. Serveer koel in schaaltjes.
  9. Verwijder de aluminiumfolie, zet een diepe schaal omgekeerd op de kookpot, houd alles goed vast en draai in één keer om. Serveer koel.
 

Kooktip

Laat de karamel niet te lang koken, want hierdoor krijgt hij een bittere smaak.

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt