Zoek een recept

 

Kalkoen met bospaddestoelen, Monbazillac en puree met truffelolie

Ingrediënten voor 8 personen

  • 1.6 kg bloemige aardappelen (nettogewicht, geschild)
  • 100 g boter
  • 1 eetlepel citroensap
  • enkele vetarme bouillonblokjes van gevogelte
  • 4 afgestreken eetlepels express bindmiddel voor witte sauzen
  • 4 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 450 g gemengde bospaddestoelen
  • 1 juliennegroenten « 365 » (500 g)
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 1 fles Monbazillac
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 500 g Parijse champignons
  • peper en zout
  • 4 sjalotten
  • 4 eetlepels truffelolie
  • 60 cl verse room
 

Bereiding

  1. Leg de kalkoen in een grote stoofpot, voeg de juliennegroenten toe en zet onder koud water, de kalkoen moet volledig ondergedompeld zijn. Voeg 1 verbrokkeld bouillonblokje per liter water toe. Dek af en breng aan de kook. Reken vanaf dan 20 min. kooktijd. Neem van het vuur en laat de kalkoen in de bouillon afkoelen met het deksel op de pot. (Deze methode laat toe om de baktijd in de oven te verkorten en geeft een sappiger resultaat).
  2. Verwam de oven voor op th. 6 – 180°C. Laat de kalkoen goed uitlekken en leg ze in een grote ovenschotel. Bestrijk ze volledig met boter en bak  ze 1,5 uur, bedruip regelmatig.
  3. Kook de in blokjes gesneden aardappelen ondertussen gaar in kokend lichtgezouten water. Reken 15 à 20 min. vanaf het kookpunt. Giet ze af, voeg 20 cl room toe en de truffelolie. Prak ze goed en breng op smaak met peper en zout.
  4. Fruit ook de heel fijngesnipperde sjalotten in een stoofpot met 2 eetlepels olijfolie. Zet het deksel op de pot en laat 5 min. stoven op een zacht vuur. Voeg dan de wijn toe en laat voor de helft inkoken op een middelhoog vuur.
  5. Was ondertussen de Parijse champignons, maar laat ze niet in het water liggen.  Snij ze in fijne schijfjes en doe er een beetje citroensap bij. Bak ze met 1 eetlepel olijfolie in een grote pan tot ze al hun vocht hebben vrijgegeven. Leg ze op een bord en schep nu de  geborstelde en eventueel in stukken gesneden bospaddenstoelen in dezelfde pan. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en bak ze snel op een hoog vuur.
  6. Strooi het bindmiddel in de wijnsaus, meng goed, voeg 40 cl room toe, de bieslook, de champignons en de bospaddenstoelen. Laat 5 min. sudderen en breng op smaak.
  7. Versnij de kalkoen, serveer met de saus en de puree met truffelolie.
 

Kooktip

Gooi de bouillon vooral niet weg, hij is ideaal voor « de dag nadien »,  zet in de koelkast. ‘s Anderendaags : verwijder het vet (de bouillon zal gelatineachtig zijn, maar dat verdwijnt bij het opwarmen), voeg de resterende, uiteengerafelde kalkoen toe en eventueel wat rijst of vermicelli.

  • Home
  • Recepten
  • Kalkoen met bospaddestoelen, Monbazillac en puree met truffelolie