Zoek een recept

 

Huisgemaakte oliebollen

Ingrediënten voor 36 stuks

  • 15 cl blond bier
  • 50 g boter
  • 50 g griessuiker
  • 140 g tarwebloem voor fijngebak
  • 0,5 koffielepel zout
  • 3 eieren (L)
  • bloemsuiker
 

Bereiding

  1. Neem het mandje uit de frituurpan en verwarm de olie tot 180°C.
  2. Giet ondertussen het bier en 10 cl water in een grote steelpan. Voeg de in stukjes gesneden boter toe, de griessuiker en het zout. Breng aan de kook en neem meteen van het vuur. Voeg de bloem in één keer toe en meng krachtig met een houten lepel tot het deeg een bol vormt die van de bodem loskomt.
  3. Voeg de eieren één voor één toe en bewerk het deeg met de mixer tot het dik is maar soepel, een beetje elastisch.
  4. Neem telkens één koffielepel deeg ongeveer zo groot als een dikke kers en laat het deeg met behulp van een tweede lepeltje in de warme olie glijden. Laat 6 à 10 oliebollen per keer bakken, afhankelijk van de grootte van de frituurpan. Keer de bollen tijdens het bakken regelmatig met een schuimspaan om zodat ze rondom goudbruin gebakken zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  5. Serveer meteen met veel bloemsuiker!
 

Kooktip

De olie mag niet te heet zijn: de oliebollen zouden te snel bruin bakken en nog lang niet gerezen zijn.

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt