Zoek een recept

 

Gazpacho van linzen met verse munt

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1/2 bosje verse munt
  • fleur de sel
  • 100 g groene linzen
  • 1 laurierblad
  • 20 cl magere melk
  • 30 cl ontvette gevogeltebouillon
  • peper van de molen
  • 1 takje peterselie
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel
 

Bereiding

  1. Pel de look en de sjalot en hak fijn.
  2. Doe ze in een kookpan.
  3. Schil de wortel en snij in schijfjes.
  4. Doe bij de sjalot, met de laurier en de peterselie.
  5. Spoel de linzen zorgvuldig af onder stromend water.
  6. Voeg ze toe aan de andere ingrediënten, met de gevogeltebouillon en 30 cl water.
  7. Bewaar 4 plukjes munt voor de versiering. Pluk de rest van de steeltjes. Voeg toe aan de linzen.
  8. Laat 30 min. koken (de linzen moeten mals zijn).
  9. Voeg de melk toe en mix tot een homogeen mengsel.
  10. Giet vervolgens door de puntzeef om een gladde soep te bekomen.
  11. Breng op smaak met peper en zout.
  12. Laat afkoelen in de koelkast, zodat de gazpacho ijskoud is.
  13. Verdeel de gazpacho net voor het opdienen over de borden en versier met de muntblaadjes.
  14. Dien op met geroosterd volkorenbrood.
 

Kooktip

  • Als de gazpacho te dik is, kan je hem aanlengen met een beetje magere melk.
  • Een gezond extraatje:
    Ondanks zijn dikte en voedzame karakter, dankzij de vele vezels, is deze soep licht en bevat bijna geen vetten. Het is bovendien een uitstekende bron van magnesium, ijzer en zink.
 

Voedingswaarde per 100 g

Energie: 104/437 kcal/kJ, Eiwit: 8.7 g, Totale vetstoffen: 0.7 g, Koolhydraten: 15.8 g