Zoek een recept

 

Everzwijnsteak met porto en oesterzwammen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 everzwijnsteaks
  • 20 cl rode porto
  • 1 kruidentuiltje
  • 500 g oesterzwammen
  • olijfolie
  • 150 g verse kaas met look en tuinkruiden
  • bieslook
  • 10 cl lichte, verse room
  • peper en zout
 

Bereiding

  1. Doe de porto en het kruidentuiltje in een schotel. Leg er de steaks in, wentel ze goed in de marinade, dek af en zet minstens 1 uur in de koelkast.
  2. Neem het vlees 30 min. op voorhand uit de koelkast. Laat de steaks uitlekken, dep ze droog en zet opzij.
  3. Borstel de oesterzwammen lichtjes schoon, snij de grootste in stukken en bak ze in een grote braadpan met 2 eetlepels olie op vrij hoog vuur tot hun vrijgekomen vocht verdampt is.
  4. Verwarm ondertussen de kaas, de room en 10 cl porto van de marinade in een steelpannetje op zacht vuur.
  5. Verwarm een antikleefpan zonder vetstof op vrij hoog vuur. Smeer de steaks in met olijfolie en leg ze in de hete pan. Rooster ze 1 min. 30’ aan elke kant, verlaag het vuur en laat ze nog ongeveer 2 min. bakken (afhankelijk van eigen smaak en de dikte van de steaks). Kruid met peper en zout, neem uit de pan en hou warm.
  6. Giet de saus in de pan, roer het aanbaksel los, voeg de oesterzwammen toe en breng op smaak.
  7. Serveer de steaks met de saus en verse deegwaren. Werk af met bieslook en dien meteen op.
 

Kooktip

Hou de steaks in de oven warm: leg ze op een bord, dek af met aluminiumfolie, vang het vrijgekomen sap op en doe het bij in de saus.