Zoek een recept

 

Duo van asperges, gepocheerd ei en emulsie met blauwschimmelkaas

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 eetlepel azijn
  • 1 bussel groene asperge
  • 1 bussel witte asperges
  • 4 eieren
  • takje kervel voor de afwerking
  • fleur de sel
  • 100 g Gorgonzola
  • 20 cl melk
  • peper van de molen
 

Bereiding

  1. Snij de voet van de asperges om het harde, vezelachtige deel te verwijderen.
  2. Schil de witte asperges zonder de punten te beschadigen.
  3. Kook ze afzonderlijk in licht gezouten water totdat ze beetgaar zijn.
  4. Laat de gorgonzola in de melk smelten, terwijl je regelmatig roert. Doe er peper bij, maar geen zout.
  5. Breng in een kookpot water met 1 eetlepel azijn aan de kook. Zet het vuur zachter en hou het water net onder het kookpunt. Breek de eieren elk afzonderlijk in een kopje. Laat telkens snel 1 ei in het water glijden, lepel het stollende eiwit rond de dooier en laat 3 minuten pocheren.
  6. Neem de gepocheerde eieren met een schuimspaan uit het water en leg ze meteen in een kom gevuld met koud water. Neem ze er na 2 minuten uit en snij er de losse flarden eiwit af.
  7. Dien elk bord op met een portie van de twee aspergesoorten, een gepocheerd ei en de emulsie met gorgonzola. Werk af met takjes kervel.
  8. Dien op met toasts van grijs brood.
 

Kooktip

Door azijn bij het kookwater te doen, verkleint de kans dat de eieren openbarsten. Als je de eieren niet rechtstreeks boven de pan durft te breken, breek ze dan vooraf in een kleine pollepel en breng deze dan voorzichtig in het water.

De "plus" op voedingsgebied:
Ondanks de aanwezigheid van kaas en eieren past dit recept met slechts 150 kcal in een evenwichtig menu. De asperges werken als calorieverdunner en bevorderen de afvoer via de nieren.

 

Voedingswaarde per 100 g

Energie: 125 kcal, Eiwit: 10,6 g, Totale vetstoffen: 9,6 g, Koolhydraten: 5,8 g

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt

  • Home
  • Recepten
  • Duo van asperges, gepocheerd ei en emulsie met blauwschimmelkaas