Zoek een recept

 

Cupcakes met appel en appelmoes

Video aanwezig

Ingrediënten voor 12 stuks

  • 250 g bloem
  • 250 rietsuiker
  • 120 g boter, op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 10 cl appelsap
  • 10 cl melk
  • 1 appel (jonagold)
  • 1 zakje gist
  • 1 snuifje zout
  • vanille-extract
  • 150 g mascarpone
  • 2 appels (jonagold, voor de appelmoes)
  • 50 g bloemsuiker
 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en rasp het vruchtvlees. Vermeng het in een kom met het appelsap.
  3. Meng de bloem, de suiker en de boter tot een zanderig deeg. Voeg één voor één de eieren toe en roer goed door. Voeg hierbij de melk, de geraspte appel en het appelsap, de gist en het zout.
  4. Leg papieren bakjes in de cupcakevormpjes. Stort het deeg in de vormpjes en zet gedurende 20 tot 25 minuten in de oven. Controleer of de cupcakes gaar zijn door met een houten vleesprikker in het midden van één van de cakejes te prikken. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
  5. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Laat de appelen koken met 10 cl water en twee druppels vanille-extract. Laat ze koken op een zacht vuur en roer af en toe, tot het fruit zacht en alle vloeistof verdampt is. Laat nog iets meer dan vijf minuten doorkoken tot de compote goed droog is. Mix.
  6. Meng de mascarpone met de bloemsuiker en voeg de appelmoes toe. Serveer de cupcakes met de appelmoes.
 

Kooktip

Je kan de appelmoes perfect snel bereiden in de microgolfoven. Doe de stukjes appel in een porseleinen of glazen kom, voeg enkele druppels water toe, dek af met een plasticfolie en laat 3 à 5 minuten garen.
 

Voedingswaarde per portie

Energie: 269 kcal, Eiwit: 3 g, Totale vetstoffen: 9,7 g, Koolhydraten: 42,3 g