Zoek een recept

 

Blanc-manger met speculaas

Ingrediënten voor 4 personen

  • 40 g boter
  • 4 gelatineblaadjes
  • 500 g magere plattekaas
  • 1 mespuntje kaneel
  • 125 g speculoos
 

Bereiding

  1. Leg 4 gelatineblaadjes in een beetje koud water.
  2. Verbrokkel de speculoos met een mixer (of een deegrol) tot een soort paneermeel.
  3. Doe in een steelpan en meng met 40 g geklaarde boter.
  4. Doe ½ cm van deze mengeling in een inox cirkelvorm en zet in de koelkast om te laten opstijven.
  5. Doe de plattekaas in een kom en meng met de kaneel.
  6. Laat de gelatineblaadjes uitlekken en doe ze in een steelpan met een beetje water.
  7. Doe vervolgens bij de plattekaas.
  8. Verdeel de bereiding over de speculaaskorst in de inox cirkels.
  9. Zet ongeveer 1 uur in de koelkast.
  10. Haal uit de vorm en leg in het midden van elk bord.
  11. Versier met een kaneelstokje en enkele stukjes fruit en dien heel koud op.
 

Kooktip

  • Dit recept zorgt voor een contrast tussen het zoete en krokante van de speculaas en het fluweelzachte en lichtzure van de plattekaas. Als je eerder een ‘zoetekauw’ bent, kan je tijdens het bereiden een beetje zoetstof toevoegen aan de plattekaas.
  • Een gezond extraatje: Dit is niet één van de lichtste desserts, maar blijft wel binnen de perken, zelfs met een beetje boter. Bovendien dekt het 1/5 van de calciumbehoeften van een volwassene.
 

Voedingswaarde per 100 g

Energie: 321 kcal, Eiwit: 18.9 g, Totale vetstoffen: 15 g, Koolhydraten: 27.5 g