Zoek een recept

 

Artisanale pasta met vongole

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 g artisanale pasta (filei)
  • 2 eetlepels bladpeterselie
  • fleur de sel
  • 2 glazen droge witte wijn
  • 1 teentje look
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 20 cl ontvette gevogeltebouillon
  • peper van de molen
  • 600 g vongole (tapijtschelpen, of kokkels, venusschelpen, platschelpen)
  • 1 witte ui
 

Bereiding

  1. Breng in een kookpan een grote hoeveelheid zout water aan de kook.
  2. Pel de look en de ui en hak ze fijn.
  3. Verhit in een bakpan de olie op een matig vuur en laat daarin de look en de ui slinken.
  4. Overgiet vervolgens met de witte wijn en de bouillon en laat tot de helft inkoken.
  5. Was de schelpdieren zorgvuldig in gezouten water.
  6. Herhaal deze bewerking indien nodig twee of drie keer, totdat alle eventuele zand verwijderd is.
  7. Doe ze bij de jus samen met de fijngehakte bladpeterselie en laat ongeveer 3 minuten stoven op een zacht vuur (de schelpen moeten opengaan).
  8. Zet een deksel op de pan en zet opzij naast het vuur.
  9. Dompel de pasta in de kookpan en kook hem al dente (volgens de aanwijzingen op de verpakking) in ongeveer 18 minuten.
  10. Laat uitlekken in een vergiet, nadat je eerst 1 pollepel kookvocht opzij hebt gezet.
  11. Leg in de braadpan met de schelpen en meng.
  12. Verwarm dit alles enkele minuten op een zacht vuur.
  13. Leng aan met 2 tot 3 eetlepels kookvocht, draai er nog eens met de pepermolen over, doe er zout op en dien meteen op.
 

Kooktip

  • De voor dit recept gekozen deegwaren zijn 'filei' uit Calabria. Ze moeten vrij lang koken (20 minuten) en hun textuur verschilt van industriële pasta. Als je weinig tijd hebt, kan je naar goeddunken andere pasta kiezen ...
  • Uiteraard hebben verse schelpdieren meer smaak, maar je kan ook kiezen voor vongole in eigen nat in bokaal. Spoel ze dan wel overvloedig af voordat je ze in de pan doet.
  • De "plus" op voedingsgebied: Met veel complexe koolhydraten en weinig verzadigde vetten vormt dit gerecht een uitstekende bron van langdurige energie.
 

Voedingswaarde per 100 g

Energie: 531 kcal, Eiwit: 22 g, Vetstof: 7,8 g, Koolhydraten: 93 g

Recepten voor € 3

Vind snel gerechten op basis van een ingrediënt