Zoek een recept

 

Appelgratin op Normandische wijze

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 appels (jonagold)
  • 40 g boter
  • 2 eetlepels calvados
  • 0,5 citroen (het sap)
  • 10 cl droge cider
  • 3 eidooiers
  • 6 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels blonde kandijsuiker
 

Bereiding

  1. Schil en snij de appels in blokjes. Meng ze met het citroensap en bestrooi ze met 3 eetlepels kristalsuiker. Laat de boter smelten in een grote braadpan en bak er de appelblokjes goudbruin in op hoog vuur. Zet de dampkap uit, overgiet de appelblokjes met calvados en flambeer. Verdeel over 4 ovenvaste schaaltjes en zet opzij.
  2. Doe de eierdooiers en 3 eetlepels kristalsuiker in een kleine kookpan die je net onder de kooktemperatuur au bain-marie verwarmt. Klop de bereiding 10 minuten met een elektrische mixer op gemiddelde snelheid: het volume moet verdubbelen. Doe er geleidelijk aan de cider bij en blijf 5 minuten verder kloppen op lage snelheid.
  3. Overgiet de appels met de sabayon en bestrooi ze met de kandijsuiker. Laat snel karamelliseren met behulp van een gasbrandertje voor crème brûlée.
  4. Serveer meteen.